SINOPSI DEL REGAL DELS 21

Antoni Mates - El Regal dels 21 CatalaS’ha escrit molt i intensament sobre el tema de la gestió d’emocions , des que Daniel Goleman va plantejar la seva tesi sobre la importància de la Intel·ligència Emocional (IE) de les persones en tots els àmbits de la vida.

Fins llavors es considerava bàsicament que les persones se les havia de mesurar i valorar en funció del seu nivell d’intel·ligència racional (IR) o, el que és igual , pel seu coeficient intel·lectual.

Jo, que he estat DRH en diverses organitzacions multinacionals durant 25 anys, he pogut experimentar aquesta transició sobretot en el món laboral. Passar d’avaluar a les persones en funció dels seus coneixements (Saber) i les seves habilitats (Saber fer) a incorporar un nou factor fonamental com són les actituds (saber ser i estar), ha representat un canvi radical a l’hora de valorar les persones no només en el treball sinó també en el seu àmbit privat.Les actituds provenen dels valors i aquests ens marquen la nostra actuació.

Crec que en aquests moments tenim un problema de valors en la nostra societat que ha generat una crisi econòmica i social. No s’actua per valors i això incideix directament en la gran crisi que estem experimentant com a societat.

La majoria de les obres que s’han publicat fins ara tractant el tema emocions, han estat molt segregades i parcials. EL REGAL DELS 21 pretén fer una consolidació molt sintètica i agrupada de totes els aspectes emocionals de forma amena (de fet el llibre és una novel·la) i amb personatges reals amb problemes reals (tots els 21 personatges de la novel·la són reals), que m’han aportat les seves històries de manera desinteressada perquè serveixin d’exemple als lectors.

Per aquesta raó i amb aquest material he decidit fer la meva primera obra escrita. Aquest projecte literari, format per una trilogia, és molt important i encoratjador per a mi. Vitalment necessitava escriure una història que englobés la meva visió sobre la gestió de les tres dimensions que, segons el meu criteri, configuren l’ésser humà. A més ho volia explicar a través d’una faula novel·lada i mitjançant un viatge a un país ideal imaginari, i així l’he fet amb la primera de les dimensions: Les Emocions. Haver realitzat el camí de Santiago m’ha permès desenvolupar un mètode per explicar, de la forma més senzilla, amena, cronològica i congruent que m’ha estat possible, els aspectes fonamentals per liderar el complex món de les emocions. A aquest mètode l’he anomenat: Mètode de Coaching Cronològic (MCC).

Sincerament, sense ànim de ser pretensiós, i segons comentaris realitzats per professionals de l’àmbit de la formació i del coaching i moltes altres persones que han llegit aquesta obra, crec que l’objectiu del primer llibre es compleix en aportar un mètode o mapa de ruta, per aconseguir una adequada autogestió i auto lideratge emocional. El que es proposa és un mètode d’auto coaching en el sentit que s’ha estructurat un procés en diferents etapes successives, tenint un inici i un final concret. Es tracta de facilitar l’estructura d’un camí o mapa a manera de guia, que no del contingut ja que cada persona haurà de triar el seu propi. Per a això es proposen 7 etapes, amb els seus 3 trams consecutius, amb els seus exercicis i preguntes posteriors que si són auto respostes, amb sinceritat i honestedat, ens ajudaran a aconseguir l’objectiu final proposat per l’autor: Ser cada dia millors en la nostra vida i tenir una existència el més satisfactòria i feliç possible.

El Regal dels 21

Els 21 exercicis que es proposen, tres a cada etapa , ajuden a complir aquesta funció. Com tinc clar que proposaré dos mapes de ruta més, per completar la trilogia del Regal dels 21, seguiré esforçant-me en aportar, no només bons continguts i exercicis pràctics útils, també unes històries novel·lades que generen interès i que facin més fàcil i senzilla la integració voluntària de nous hàbits més saludables.

Per a les persones que encara no coneixen el significat del ”coaching“, aquest és un mètode que consisteix a ajudar a descobrir, acompanyar i entrenar una persona, o un grup d’elles, amb l’objectiu d’aconseguir alguna meta o de desenvolupar habilitats específiques. És un procés voluntari i no imposat, sent la pròpia persona la que determina les àrees de la seva vida que vol canviar, millorar o desenvolupar.

Espero que aquest viatge, que has decidit compartir amb l’autor i amb Núria a Cronos i la Fortalesa, et representi una experiència enriquidora i aporti equilibri a la teva coherència emocional. En definitiva, aquesta ha estat per a mi una excel·lent experiència i ja tinc ganes de tornar-la a repetir. El meu repte serà, a partir d’ara, desenvolupar les dues dimensions restants que, insisteixo, configuren l’ésser humà segons la meva perspectiva:

  • Primera dimensió: Les emocions.
  • Segona dimensió: Les relacions
  • Tercera dimensió: Cos – Energia

Aquesta novel·la aporta una visió panoràmica sobre el món de les emocions i com ens condicionen en tots els àmbits de la nostra vida: tant professional com personalment. Està plantejat com fer el camí de Santiago, per etapes, però de tipus emocional.

El camí per liderar la seva correcta passa per desenvolupar 7 etapes de 3 trams cadascuna. Les etapes són progressives i haver complert l’anterior per assolir la posterior:

  • Etapa 1. Investigació del autoconeixement emocional i la coherència vital (identitat).
  • Etapa 2. Defineix la Missió , Visió i Valors. La força de l’orientació (orientar i focalitzar).
  • Etapa 3. Revisa les creences que dominen la teva vida: creences limitants vs potenciadores.
  • Etapa 4. Augmenta la teva autogestió i coherència emocional (autocontrol).
  • Etapa 5 . Afrontar les crisis i els canvis: com fer-nos resilients (capacitats).
  • Etapa 6. Practica les 3 ” A” : l’autoestima, l’auto motivació i l’acte lideratge (conducta exemplar).
  • Etapa 7. Aprofita la Ressonància: Crear un ideal (inspiració i entorn).

La tesi d’aquesta obra és: Si seguim aquest mapa de ruta, la nostra vida emocional quedarà plena.

Els 21 exercicis (regals) continguts en el llibre es convertiran en hàbits si aprofitem el temps: El temps no espera.

Aquest és el meu gran objectiu: Desitjo i espero que es converteixin en un bon regal per a la vida de les persones.

Aquesta faula novel·lada és un viatge a un país inventat (CRONOS), on els valors, els temps i el treball per créixer contínuament són els 3 factors importants per a la convivència.

Una trilogia que vol situar els processos de “coahing” a un nivell senzill, pla i que arribi a tots: Fer que cada persona sigui el “coach” de si mateixa.

UN LLIBRE QUE AJUDARÀ A MOLTÍSSIMES PERSONES, DE TOT EL MÓN, ACTUALMENT PERDUDES EMOCIONALMENT. LES ETAPES ELS APORTARÀ UN BON MÈTODE I MAPA DE RUTA PER RETROBAR-SE A SI MATEIXES.

Aquest és un llibre fet amb el cap, però sobretot amb el cor, com correspon al tractar-se de liderar les emocions. El cor és el centre energètic on es gestionen. Un llibre emocionant que pretendre emocionar.

Toni MatesFortaleza El Regalo de los 21 Antoni Mates A2M